sunnuntai 29. marraskuuta 2015

VERKKOIDENTITEETTI

Verkkoidentiteetti tarkoittaa sitä, minkä käsityksen henkilö antaa henkilöllisyydestään internetissä.
Kaikki tieto mitä annetaan internetissä, muovaa verkkoidentiteettiä ja mainetta. Verkossa toimiessa käyttäjästä jää digitaalinen jalanjälki, eli verkossa tai sosiaalisessa mediassa kerran julkaistuja tietoja on vaikea tai joskus jopa mahdotonta poistaa. Siksi jokaisen kannattaa miettiä kaksi kertaa ennen kuin julkaisee mitään.

Verkkoidentiteetti muodostuu seuraavista asioista:
- käyttäjätunnus
- nimimerkki
- oma nimi
- kuvista/kuvasta

Verkkoidentiteettiin voidaan laskea myös kuuluvan:
- selaushistoria
- aktiivisuus (kuinka usein kirjoittaa esim. foorumeilla)
- verkostoihin kuuluminen
- muut tiedot, jotka tallentuvat ja joita jokainen voi löytää hakemalla

Valitettavasti on sellaisia tapauksia, joissa toisen identiteetti varastetaan, eli joku muu kuin kyseinen henkilö väittää olevansa toinen ja pilaa toisen henkilön maineen.

"Jos sosiaalisen median työkalu tai palvelu ei mahdollista yksityisyyden tai käyttäjätietojen selkeää hallintaa, ei siihen kannata rekisteröityä." - Tämä jokaisen pitäisi pitää mielessään.

Minkälaisen julkisuuskuvan minä annan?
Ensinnäkin, kirjoitan tätä blogia julkisesti, joten annan opiskelu"tietojani" internetiin. Minun pitää tietenkin varoa, mitä tänne sanon, sillä jos sanon jotakin liian henkilökohtaista, siitä voi syntyä minulle ongelmia. Kun kirjoitan verkkosaiteilla, pysyn yleensä nimimerkin takana, ilman että minua tunnistettaisiin. Vaikka olenkin nimimerkin takana, sanon asiat niin, etten loukkaa muita ja sanon asioita, jotka pitävät paikkaansa ja joita olisin valmis sanomaan kasvotusten.
Vaikken esimerkiksi Facebookia käytäkään enää niin paljon, minulla on alusta asti ollut asetukset, joiden avulla suojaan yksityisyyttäni. Kuka tahansa ei voi löytää minua sieltä ja minusta ei saa tietoja ilman, että on kaverini. Otan kaverikseni vain ne henkilöt, jotka tiedän oikeassa maailmassa.

Sain tehtäväkseni tutkia tuttavani verkkoidentiteettiä. Valitsin tutkittavaksi äitini verkkoidentiteetin ja sanotaanko, että pääsin helpolla. Äitini on kunta-alalla töissä, joten ainoat tiedot, jotka hänestä sain olivat hänen työhönsä liittyvät tiedot (työpuhelinnumero ja työpaikan osoite).

Ilman kirjautumista Facebookiin, en saanut äidistäni mitään tietoja enkä edes päässyt hänen profiiliinsa. Kirjautuneena ilman kaverina olemista, en saanut mitään julkisia tietoja profiilista.
Kaverin kaverina en saanut taaskaan mitään tietoja, mutta pystyisin lähettämään kaveripyynnön.

Kaverina saan hänestä seuraavia tietoja:
- asuinpaikkakunta
- yritys, jossa hän työskentelee
- siviilisääty
- opiskelutiedot
- syntymäaika

 
Olen kyllä ylpeä siitä, että äitini osaa suojata yksityisyytensä ja on perillä asetuksien kanssa.


Hyvää alkavaa viikkoa kaikille!

perjantai 13. marraskuuta 2015

MINUN CV




Netistä löytyi paljon esimerkkejä ja mallipohjia ansioluettolon eli CV:n tekemiseen. Tässä postauksessa on minun ansioluetteloni. Olen peittänyt henkilökohtaisia tietoja itsestäni, joten älkää ihmetelkö. Painamalla kuvaa saat myös sen isommaksi.Netistä löytyi paljon esimerkkejä ja mallipohjia ansioluettolon eli CV:n tekemiseen. Tässä postauksessa on minun ansioluetteloni. Olen peittänyt henkilökohtaisia tietoja itsestäni, joten älkää ihmetelkö.
"Ansioluettelon tulisi antaa mahdollisimman positiivinen mutta totuudenmukainen kuva sinusta työnhakijana. Tärkeää on myös tehdä hakemus, jonka ansiosta jäät mieleen!"

Miksi tehdä ansioluettelo? 

Ansioluettelosta on hyötyä työpaikkaa hakiessa: työnantaja saa hyvin tietoa työnhakijasta, joten suosittelen jokaiselle ansioluettelon tekemistä ajatuksella ja huolellisesti.
(Minulla ei ole ansioluettelossani kuvaa itsestäni, mutta jos on mahdollista, kannattaa itsestään lisätä sellainen.) Ansioluettelo kannattaa pitää lyhyenä ja ytimekkäänä.
Ansioluettelossa kuuluu olla omat tiedot: oma nimi, osoite, puhelinnumero, syntymäaika, työkokemukset, tietoja itsestä, kielitaito ja muita asioita, joita itse pitää tärkeänä.

"Hyvä CV on looginen ja kirjoitettu juuri sitä työtehtävää varten, jota on hakemassa."