keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

POHDINTATEHTÄVÄ

1. Mitä ovat farmakokinetiikan päävaiheet?
Päävaiheita ovat imeytyminen, jakautuminen kudoksiin, metabolia eli elimistön lääkeaineita hajottava ja muuntava toiminta sekä erittyminen



2. Miten lääkeaine imeytyy?
Lääkeaine siirtyy antopaikasta systeemiseen verenkiertoon. Lääkeaineen täytyy vapautua valmisteesta ja liueta voidakseen imeytyä.

Lääkeaineen imeytymiseen vaikuttavat:
  • Lääkeaineen antotapa
  • Lääkeaineen koostumus
  • Rasva / vesiliukoisuus
  • Molekyylipaino
  • Ionisoituminen G I kanavassa
  • Mahan tyhjenemisnopeus, ravinto
  • Tyhjä vatsa imeytyminen
  • Sairaudet
  • Ikä


  • 3. Mitä tarkoitetaan alkureitin metabolialla?Alkureitin metabolialla tarkoitetaan sitä, että vaikuttava aine alenee ennen pääsemistä verenkiertoon.
    Voidaan välttää, jos lääkeainetta ei annostella ruuansulatuskanavaan.

    4. Mitä tarkoittaa biologinen hyötyosuus?Biologisella hyötyosuudella tarkoitetaan sitä lääkeainemäärää, joka pääsee muuttumattomana systeemiseen verenkiertoon ja jolla on mahdollisuus saavuttaa kohde-elin. (Jos annetaan laskimoon, prosentti voi olla sata, mutta suun kautta se on alhaisempi.)
    5. Mitä vaikutuksia ruoalla on lääkkeen imeytymiseen?
    Lääke imeytyy paremmin tyhjään mahaan. Ruoka saattaa hidastaa lääkeaineen imeytymistä. Siksi olisi hyvä ottaa lääke joko 2 tuntia aikaisemmin kuin syödä ruokaa tai ruoan jälkeen 2 tuntia myöhemmin. Toisaalta haittavaikutuksia voidaan välttää ottamalla lääke ruokailun yhteydessä.

    6. Mikä lääkeaineen jakautumisessa on oleellista?
    Lääkeaineen jakautumisessa on oleellista, että vain verenkierrossa vapaana oleva lääkeaine pääse jakautumaan elimistöön ja siitä sitten vaikuttamaan.
    7. Millä eri tavoilla lääkeaine voi poistua elimistöstä?
    Lääkeaine voi poistua elimistöstä erittymällä tai aineenvaihdunnan avulla (tarkemmin sanottuna metabolialla tarkoitetaan maksassa tapahtuvaa aineenvaihduntaa.)
    8. Mikä on puoliintumisaika?
    Puoliintumisaika on aika, jossa elimistön lääkeainepitoisuus pienenee puoleen.


    9. Mitä tarkoitetaan terapeuttisella leveydellä ja mitä merkitystä sillä voi olla farmakokinetiikan kannalta?
    Terapeuttisella leveydellä tarkoitetaan suurimman turvallisen ja pienimmän tehoavan hoitoannoksen välistä eroa. Merkitystä sillä voi olla se, että voidaan välttää etenkin sivuvaikutuksia jos ylitetään pienestikin annettu hoitoannos (kapea terapeuttinen leveys on tätä).

    Opin ydinasiat kohtalaisen helposti, vaikka uusia sanoja olikin todella paljon. Helppoa oli lääkeaineen imeytymiseen, puoliintumisaikaan ja lääkeaineen poistumiseen liittyvät aiheet, sillä niistä olin kuullut ennenkin. Aion vielä selvittää itselleni tarkemmin alkureitin metaboliaa, sillä siitä haluan tietää vielä enemmän. Samoin terapeuttisesta leveydestä haluan tietää enemmän.



  • 1 kommentti:

    1. Hei Maria,

      olit pohtinut kysymyksiä hyvin. Tässä vielä vähän tarkennusta:

      3. Alkureitin aineenvaihdunnalla tarkoitetaan suolen limakalvolla ja maksassa tapahtuvaa lääkeaineen metaboliaa eli hajoamista. Osa lääkeaineesta hajoaa suolen limakalvolla ja maksassa jo ennen yleiseen verenkiertoon pääsyä ja jakautumista elimistöön.

      7. Muista, että vesiliukoiset lääkeaineet erittyvät munuaisten kautta muuttumattomana virtsaan. Metaboliassa lääkeaine muuttuu maksassa helpommin erittyvään muotoon (vesiliukoiseksi) ja erittyy lopulta munuaisten kautta virtsan mukana pois.

      8. Puoliintumisaika on luonteenomainen piirre jokaiselle lääkeaineelle.

      9. Pienet muutokset farmakokinetiikassa voivat johtaa haittoihin tai tehottumuuteen, jos lääkeaineella on kapea terapeuttinen leveys. Suuri terapeuttinen leveys sallii muutoksia farmakokinetiikassa ilman suuria haittoja. Jos lääkeaineella on kapea terapeuttinen leveys, niin hyvin herkästi turvallinen annos voi ylittyä->sivuvaikutkset tai tehokas annos alittua->lääkeaine ei tehoa.

      Hyvää jatkoa sinulle! t. Ulla

      VastaaPoista