keskiviikko 9. joulukuuta 2015

LOPPUPOHDINTA

Kurssi on tullut päätökseensä ja olen hyvillä mielin kurssin jälkeen. Minulla ei ollut mitään erityisiä odotuksia tästä kurssista, mutta näin loppupuolella voin sanoa, että olen pitänyt kurssista. Tehtävät ovat olleet omakohtaisesti oikeasti mielenkiintoisia ja sellaisia, joita opiskelee mielellään.

Opin kurssista paljon uusia asioita. Olin aikaisemmin kylläkin jo hieman käsitellyt kurssilla käytäviä aiheita itsenäisesti, mutta kurssin jälkeen taitoni ovat kehittyneet paremmiksi. Tavoitteita minulla oli yksi: kehittää itseäni ja saada tietää enemmän ja tarkemmin kurssilla käydyistä asioista. Halusin myös oppia "paremmin" internetin ihmeellisestä maailmasta. Mielestäni olen onnistunut siinä hyvin ja voin myös sanoa, että olen alkanut tarkkailemaan omaa käyttäytymistäni internetissä entistä tarkemmin automaattisesti. Jännä juttu, kuinka kurssi vaikutti minuun, vaikken niin uskonutkaan!

Olen aikaisemmin kirjoittanut blogia, joten tämän blogin ylläpitäminen on ollut kivaa ja helppoa minulle. Sain myös tietää enemmän esimerkiksi lisensseistä sekä tekijänoikeuksista, joista on muuten tärkeä tietää, ja nyt osaan katsoa asioita toisestakin kuvakulmasta!

On ollut miellyttävää olla tunneilla ja tunnit ovat menneet suhteellisen nopeasti uusia asioita käsitellessä. Ei ole siis haitanneet pitkät tunnit, vaikka välillä tuntuikin, että mitä me oikein käymme, kun oli niin monta tuntia kyseistä ainetta. Etätunti oli kiva, sillä se oli hieman vaihtelua normaaleihin tunteihin! Minulla ei ole oikein mielessä mitään, mitä voisi kehittää, vaikka yleensä painostetaan kertomaan rakentavaa palautetta. Ainoa asia, minkä koen hieman "miinuksena" on aikaiset herätykset tunneille, jos jotain pitää keksiä. Mutta haha, siihenhän ei oikein voi vaikuttaa eikä se ole kurssin sisältöä joten antaapas olla. :-D

Kiitoksia opettajalle kurssista ja hyvää joulun odotusta!

perjantai 4. joulukuuta 2015

TURVALLISESTI VERKOSSA

Kun liikut internetin ihmeellisessä maailmassa, muista aina olla varuillasi missä liikut. Ennen kuin menet internettiin, muista huolehtia, että sinulla on käytössäsi virustorjuntaohjelma. Tämä ohjelma on usein ilmainen tai maksaa vähän, mutta se takaa sinulle turvallisuuden olla internetissä.
Älä kuitenaan mene mille tahansa tuntemattomalle sivustolle, vaan pysyttele suosiolla turvallisilla sivustoilla, joista tiedät varmaa tietoa. Jos luot jollekin sivustolle tunnukset, muista suojata ne aina salasanalla. Salasanoja on hyvä olla erilaisia eri sivustoille. Näin ollen huonon tuurin kohdatessa et luovuta heti kaikkia tietojasi hakkerille. Muista aina kirjautua ulos sivustolta, kun et käytä sitä!

Internetissä jaettuja tietoja voidaan käyttää väärin. Muista siis internettiin jotakin jakaessasi, ettet paljasta itsestäsi mitään liian henkilökohtaista. Näihin kuuluu esimerkiksi nimi, osoite, henkilötunnus, puhelinnumero sekä tilinumero. Mitä ikinä internettiin laitatkaan, se jää sinne ikuisiksi ajoiksi. Jos olet esimerkiksi osallistumassa jonkin sivuston arvontaan, varmista että sivusto on oikeasti luotettava ennen kuin kirjoitat henkilökohtaisia tietojasi.
Kun sinulla on tarve hoitaa pankkiasioitasi netissä, älä hoida niitä millä tahansa Wi-Fi-yhteydellä tai missä tahansa paikassa. Joku voi tässäkin tapauksessa saada tietojasi itselleen.

Älä missään nimessä julkaise materiaalia, joka loukkaa jotakin ja josta voi olla sinulle harmia. Vaikka sinua ärsyttäisikin naapurisi, älä mene haukkumaan häntä internettiin. Ihmisistä puheenollen, nettituttavuuksia on kiva saada. Esimerkiksi foorumeilla ihmiset tutustuvat samanlaisiin ihmisiin. On kiva ajatella, että on samaa mieltä ajatteleva henkilö jossakin. Tähänkin liittyy riskejä. Suhtaudu nettituttavuuksiin varauksella. Ikinä et voi olla täysin varma, kuka on esim. nimimerkin takana. Jos sovit tapaamisen nettituttavasi kanssa, sovi paikaksi julkinen paikka, eikä yksityinen. Näin ollen riski jostakin pahasta laskee.

Monta postausta tullut peräkkäin, hyvä minä! Nyt viikonlopun viettoon. Hyvät viikonloput teillekin!

AC-ETÄOPETUSOHJELMA

Meillä oli yhdellä tunnilla käytössä Ac-etäopetusohjelma. Tämä tarkoitti siis sitä, että meillä oli yksi opettaja eri luokassa kuin me, mutta kuitenkin verkon välityksellä mukana tunnillamme. Meillä oli käytössä chat, äänitehosteet, valkotaululle esittäminen sekä tiedostojen jako. Toisessa luokassa oleva opettaja piti meille esityksen, jossa oli meidän alaamme liittyviä asioita.
Oli todella kätevä käyttää etäopetusohjelmaa ja veikkaan, että meillä on jotakin etäopetustunteja tulevaisuudessa. Kaikki oppilaat olisivat siis kotona ja tiettyyn aikaan kokoontuisimme verkkoon tunnille, jonka opettaja pitäisi meille.
Opettajat ovat meille maininneet, että heistä on kätevää, kun joku opiskelija on työssäoppimisessa monen sadan kilometrin päässä ja opettajan ei tarvitse lähteä sinne asti, vaan voi verkon välityksellä nähdä, miten opiskelijalla menee. Tässä säästyy siis aikaa ja periaatteessa myös rahaa. :-D

Mitä hyötyjä etäopetusohjelmasta olisi opiskelujen suhteen?
Omasta mielestäni hyötyjä olisi ainakin se, että esimerkiksi ei tarvitsisi tulla huonolla säällä kouluun, vaan voisi opiskella kotona verkossa. Veikkaisin, että suurinosa ainakin pääsisi paikalle kotonaan.

Mitä haittoja etäopetusohjelmasta olisi opiskelujen suhteen?
Haittoja on internetin toimivuus: jos internet pätkisi tai ei toimisi, ei pääsisi verkkotunnille.
Ja jos ei omistaisi mikrofonia, web-kameraa tai edes tietokonetta.. Mitäs sitten?

Hyötyjä ja haittoja on siis molempia. Omasta mielestäni kuitenkin tämä on todella kätevä opetusmuoto ja varmasti tulen toivomaan tällaisia tunteja tulevaisuudessa. Jos ei muuten, niin ainakin sen takia, että olisi todella kiva päästä kokeilemaan tällaista!

ETÄOPISKELUKERTA

Tässä postauksessa on tarkoitus käsitellä etäopiskelutunnilla käytyjä tehtäviä. Etäopiskelutunti oli kivaa vaihtelua normaaliin koulunkäyntiin. Oli kiva, kun itse sai ajoittaa tehtävien tekemisen ja päättää, kuinka paljon aikaa tehtäviin käytti. Oman tehtäväni sain valmiiksi hyvissä ajoin. Minulla ei ole moitittavaa etäopiskelujen suhteen, ainoa miinus kuitenkin on se, että tarvittaessa apua ei voi kysyä. Muuten kaikki on positiivista.

Tekijänoikeudet:

Tässä hieman yleistä tietoa tekijänoikeuksista: Tekijällä on lakisääteinen oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa, eli toisin sanoen tekijänoikeudet. Tekijänoikeuden mukaista suojaa saa kolme henkilöä: teoksen tekijä, teoksen esittäjä sekä teoksen rahoittava yrittäjä. Yhteisöt ja yritykset voivat saada tekijänoikeussuojaa vain alkuperäisiltä tekijöiltä siirtyneiden oikeuksien perusteella. Tekijänoikeus syntyy, kun teos tehdään ja se suojaa luomishetkestä alkaen. Ei tarvitse tehdä esimerkiksi © -merkkiä. Tekijänoikeudet vahvistavat tekijöiden toimeentulon ja luovuuden jatkumisen.

Miten huomioidaan tekijänoikeudet?

- Älä ota luvatta toisten kuvia omaan käyttöösi, vaan käytä esimerkiksi tarpeen vaatiessa omia kuviasi tai ota kuvat sivustoilta, joista ne varmasti saa kopioida. (Tässä hyvä esimerkki: pixabay.com.)
- Et saa kopioida kuvia/tekstejä netistä, jos sinulla ei ole niihin lupaa tai ne eivät ole omiasi.
- Voit pyytää luvan tekijältä, jolloin tekijän suostumuksen ansiosta saa käyttää.
- Tekstejä ei voi ottaa omiin nimiin, vaan jos esimerkiksi kirjoitat blogiisi postauksen, voit viitata alkuperäiseen tekstiin, kun kerrot mistä teksti on peräisin ja kenelle se kuuluu.

Nettietiketti:

Nettietiketti tarkoittaa käyttäytymissääntöjä verkossa. Tikas Nettietiketti -nimisellä sivustolla on lueteltu internetin käyttäytymissäännöt. Niitä on yhteensä 12 erilaista:

1. Ole rehellinen
2. Kunnioita toisia käyttäjiä
3. Salasanan käyttö
4. Henkilötietojen käyttö
5. Älä luota vieraisiin
6. Kaikki mitä luet tai näet, ei ole aina totta
7. Älä varasta
8. Älä levitä
9. Ostosten tekeminen
10. Käytä sähköpostia oikein
11. Kerro aikuiselle
12. Väärinkäytöstä rangaistaan

Näitä noudattamalla internetin käyttö on turvallisempaa ja kivempaa.

Hyvä sähköpostiviesti:

Millainen on hyvä sähköpostiviesti? Hyvä sähköpostiviesti aloitetaan laittamalla aihe heti alkuun, jotta saadaan jo hieman tietoa siitä, millainen sähköposti on sisällöltään. Kun aloitat sähköpostin kirjoittamisen, aloita se tervehdyksellä. Kun olet kertonut asiasi asiallisesti ilman negatiivista sävyä, muista lopputervehdys. Laita loppuun myös oma nimesi. Tässä esimerkki hyvästä sähköpostiviestistä:

"Aihe: Vinkkejä internetin käyttöön

Hei Anonyymi! Olen kirjoittanut sinulle tällaisen sähköpostin, jonka lukemalla voit oppia hieman enemmän internetin käytöstä. Näistä vinkeistä oli minulle hurjasti apua, toivottavasti myös sinullekin! Antoisia lukuelämyksiä!

Terveisin, Maria"

Älä kirjoita sähköpostissa mitään sellaista, mitä et olisi valmis sanomaan henkilölle kasvotusten. Älä myöskään lähetä ketjuviestejä, joissa esimerkiksi uhkaillaan sillä, että sinulle tapahtuu pahaa ellet lähetä sitä eteenpäin. Nämä eivät ole totta. Älä myöskään lähetä asiattomia viestejä tai typeriä vitsejä tuntemattomille.

Pilvipalveluiden käyttö:

Pilvipalveluiden käyttö on todella kätevää ja helppoa! Ei tarvitse enää kantaa mukana muistitikkua, vaan tiedostot voi laittaa verkkoon, jossa ne säilyvät. Meillä on käytössä OneDrive-niminen pilvipalvelu. Pilvipalveluiden käyttämiseen tarvitset ensinnäkin tunnukset.
Meillä oli tehtävänä jakaa tässä postausessa käsitellyt aiheet yhteinäisenä kokonaisuutena pilvipalveluiden kautta opettajallemme. Pilvipalvelun käyttäjä voi siis sallia muille pääsyn tiedostoihin tai tietoihin eli jakaa niitä muille.

Tässä lainausta Tilastokeskuksen verkkosivuilta:

"Pilvipalveluiden keskeisenä etuna pidetään sitä, että palvelimelle tallennetut tiedostot ja tiedot ovat käytettävissä useilla eri laitteilla. Tällä on merkitystä kuluttajille, jotka käyttävät tietokonetta, tablettitietokonetta ja älypuhelinta. Toinen tärkeä uutuus on tiedostojen helppo jakaminen muille internetin käyttäjille."

KUVIEN KÄYTTÖOIKEUDET JA LISENSSIT

Teimme tunnilla jokainen oman PowerPoint-esityksen, jossa piti kertoa kuvien tekijänoikeuksista, Googlen lisähaun tuloksista (Googlen lisähaun avulla voit määrätä, millaisia kuvia haluat saada haettaessasi.) Tässä tapauksessa me valitsimme käyttöoikeuksien kautta, että haluamme saada tuloksiksi sellaisia kuvia, joita on mahdollisuus käyttää laillisesti. Lopussa piti kertoa vielä Creative Commons sekä Wikimedia Commons -nimisistä yhdistyksistä. Alhaalla on minun tekemäni PowerPoint-esitys kuvina.









Ja tässä vielä tunnilla kirjoittamani muistiinpanot aiheeseen liittyen:

Tekijänoikeuspiiriin kuuluu:
- kuvat
- tekstit
- musiikki
- videot
- taiteelliset teokset (kuten esimerkiksi patsaat & maalaukset)

Tekijänoikeutta ei tarvitse hakea vaan se kuuluu tekijälle suoraan. Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen on tekijänoikeus teokseen, olkoonpa se kaunokirjallinen tahi, selittävä kirjallinen tai suullinen esitys, sävellys- tai näyttöteos, elokuvateos, valokuvateos tai muu kuvataiteen teos.

Tekijällä on yksinomainen oikeus määrätä kuvan valmistamisesta, julkaisemisesta ja muokkauksesta. Tekijänoikeudet voidaan myydä.

Julkaisusta saa ottaa aina kopion omaan yksityiseen käyttöön, ei saa jakaa/levittää tai lähettää edes kaverille.

Julkaistua tekstiä voi lainata asiayhteyteen sopivassa laajuudessa.
- Pieni pätkä
- Pitää erottaa lainausmerkein
- Alkuperään viitattava
- Pitää mainita lähde lähdeluettelossa.
- Suoraa lainausta ei muunneta.

Älä käytä toisen kuvaa, jos sinulla ei ole siihen käyttölupaa. Poikkeuksena tieteelliset tutkimukset.

torstai 3. joulukuuta 2015

TURVALLINEN VERKKO-OSTAMINEN JA KAHOOT-KISA

Turvallinen verkko-ostaminen. Moni meistä on varmasti tilannut netistä jotakin. Verkkokauppaan päädytään esimerkiksi hinnan, valikoiman, helppouden ja kellonajasta riippumattomuuden vuoksi. Aina verkossa ostaessa täytyy varmistaa, että verkkosivu on varmasti turvallinen eikä sieltä koidu mitään ongelmia. Tässä muutama tärkeä asia, jotka kannattaa aina pitää mielessä!

1. Älä koskaan anna korttisi numeroa tai tunnuslukuasi sähköpostitse kenellekään.

Luotettavat verkkokaupat/henkilöt eivät koskaan kysy sähköpostin kautta korttisi tietoja. Jos törmäät tällaiseen viestiin, älä vastaa siihen.
Yleisin nettikaupassa käytettävä maksuväline on luottokortti. On turvallista käyttää luottokorttia, sillä luottokorttiyhtiö vastaa tarvittaessa rahojen palautuksesta. Muista luottokorttia käyttäessä käyttää suojattua yhteyttä. Suojatun yhteyden tunnistaa lukkosymbolista tai s-kirjaimesta https://kauppa.fi.
Tässä vielä havainnollistava kuva:






On olemassa myös muita verkossa maksamisen muotoja. Tässä muutama esimerkki, mitkä olen itse kokenut hyviksi:

PayPal, eli maailmanlaajuinen nettimaksuverkko. Idea PayPalissa on, että omalta pankkitililtä siirretään käyttörahaa PayPal-tilille. Näin ollen maksaessasi verkossa ostoksia, myyjä ei saa tietää luottokorttitietojasi. Voi myös yhdistää pankkitilin suoraan PayPal-tilille, eli aina kun tekee PayPalin kautta ostoksia, raha menee suoraan omalta tililtäsi, mutta vain PayPalin kautta.

Postiennakkoa käyttää osa pohjoismaisista verkkokaupoista. Postiennakolla tarkoitetaan sitä, että postista noudettaessa maksetaan paketin hinta.

Lähetyksen mukana tuleva lasku on ostajan kannalta turvallisin. Tämä on kuitenkin voimassa pelkästään Suomessa. Eli kun saat tilatun paketin, maksat sitten tuotteesi.

2. Tarkista yrityksen tiedot

Mitä enemmän tietoa yrityksestä, sitä luotettavampi. Verkkokaupan sivustolla pitäisi näkyä yrityksen nimi, käyntiosoite, kotipaikka ja puhelinnumero.
Yrityksillä on usein myös Facebook-sivuja, joita kannattaa käydä tutkimassa. Ja yleisesti ottaen voi googlettaa verkkosivun. Näin saat tietoja muilta, jotka ovat tilanneet kyseisestä yrityksestä. Kun olet tilaamassa ulkomailta, tarkista myös tullimaksut. Jos tuote ylittää yli 22 euron, Suomeen saapuessa se jää tulliin. Siinä onkin sitten selviteltävää, kun saa kirjeen tulliin jääneestä tuotteesta. Pidä mielessä, että tulliin jääneestä tuotteesta saatat joutua maksamaan suuremman summan kuin tilauksesi oikeasti olisi.

3. Älä ole sinisilmäinen

Suhtaudu kriittisesti kaikkiin internetissä oleviin houkutteleviin tarjouksiin ja muuhun informaatioon, mikäli ne kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta. Jos törmäät mainokseen, jossa mainostetaan uutta Iphonea viiden euron hinnalla, klikkaatko mainosta? Älä, sillä kyseessä on huijaussivusto, joka haluaa rahasi. Näihin törmää todella usein internetissä, valitettavasti.

4. Lue aina sopimusehdot

Tilaus- ja toimistusehdot on tärkeä tarkistaa. Kun teet tilauksen, huomioi, että saat tilausvahvistuksen. Tilausvahvistus on joko sähköinen tai kirjallinen. Tilausvahvistuksessa on mm. tiedot tuotteen pääomaisuuksista, yrityksen tiedoista tuotteen kokonaishinnasta sekä toimitustiedot ja palauttamiseen liittymiset asiat. Sopimusehtoihin kuuluu myös palautukseen liittyvät ehdot. Yleensä tuotteilla on 14 päivän palautusoikeus, joillakin firmoilla lyhyempi tai vastaavasti pidempi. Tuotteen palauttamisen ja kaupan peruuttamisen tulisi olla maksutonta. Joissakin verkkosivuilla nämä käytännöt eivät toteudu. Siksi kannattaakin lukea sopimusehdot, että palauttaessasi et ylläty palautuskuluista.


Meillä oli tunnilla pienimuotoinen Kahoot-kisa. Kahoot.it on siis ilmainen paikka, missä voi luoda itse kysymyksiä tai vastata jo valmiiksi tehtyihin kysymyksiin. Meidän opettajamme oli laatinut meille kysymyksiä liittyen internetin käyttöön. Kysyttiin esimerkiksi sitä, miten voi olla yhteydessä verkkokaupan myyjään. Isolta taululta näkyi kysymys, ja jokainen omaa tablettiaan käyttäen vastasi niin nopeasti kuin pystyi. Kisa on tietovisa. Kisa meni oikein hyvin, kerrankin pääsin nauttimaan voiton huumasta haha!