keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

POHDINTATEHTÄVÄ

1. Mitä ovat farmakokinetiikan päävaiheet?
Päävaiheita ovat imeytyminen, jakautuminen kudoksiin, metabolia eli elimistön lääkeaineita hajottava ja muuntava toiminta sekä erittyminen



2. Miten lääkeaine imeytyy?
Lääkeaine siirtyy antopaikasta systeemiseen verenkiertoon. Lääkeaineen täytyy vapautua valmisteesta ja liueta voidakseen imeytyä.

Lääkeaineen imeytymiseen vaikuttavat:
  • Lääkeaineen antotapa
  • Lääkeaineen koostumus
  • Rasva / vesiliukoisuus
  • Molekyylipaino
  • Ionisoituminen G I kanavassa
  • Mahan tyhjenemisnopeus, ravinto
  • Tyhjä vatsa imeytyminen
  • Sairaudet
  • Ikä


  • 3. Mitä tarkoitetaan alkureitin metabolialla?Alkureitin metabolialla tarkoitetaan sitä, että vaikuttava aine alenee ennen pääsemistä verenkiertoon.
    Voidaan välttää, jos lääkeainetta ei annostella ruuansulatuskanavaan.

    4. Mitä tarkoittaa biologinen hyötyosuus?Biologisella hyötyosuudella tarkoitetaan sitä lääkeainemäärää, joka pääsee muuttumattomana systeemiseen verenkiertoon ja jolla on mahdollisuus saavuttaa kohde-elin. (Jos annetaan laskimoon, prosentti voi olla sata, mutta suun kautta se on alhaisempi.)
    5. Mitä vaikutuksia ruoalla on lääkkeen imeytymiseen?
    Lääke imeytyy paremmin tyhjään mahaan. Ruoka saattaa hidastaa lääkeaineen imeytymistä. Siksi olisi hyvä ottaa lääke joko 2 tuntia aikaisemmin kuin syödä ruokaa tai ruoan jälkeen 2 tuntia myöhemmin. Toisaalta haittavaikutuksia voidaan välttää ottamalla lääke ruokailun yhteydessä.

    6. Mikä lääkeaineen jakautumisessa on oleellista?
    Lääkeaineen jakautumisessa on oleellista, että vain verenkierrossa vapaana oleva lääkeaine pääse jakautumaan elimistöön ja siitä sitten vaikuttamaan.
    7. Millä eri tavoilla lääkeaine voi poistua elimistöstä?
    Lääkeaine voi poistua elimistöstä erittymällä tai aineenvaihdunnan avulla (tarkemmin sanottuna metabolialla tarkoitetaan maksassa tapahtuvaa aineenvaihduntaa.)
    8. Mikä on puoliintumisaika?
    Puoliintumisaika on aika, jossa elimistön lääkeainepitoisuus pienenee puoleen.


    9. Mitä tarkoitetaan terapeuttisella leveydellä ja mitä merkitystä sillä voi olla farmakokinetiikan kannalta?
    Terapeuttisella leveydellä tarkoitetaan suurimman turvallisen ja pienimmän tehoavan hoitoannoksen välistä eroa. Merkitystä sillä voi olla se, että voidaan välttää etenkin sivuvaikutuksia jos ylitetään pienestikin annettu hoitoannos (kapea terapeuttinen leveys on tätä).

    Opin ydinasiat kohtalaisen helposti, vaikka uusia sanoja olikin todella paljon. Helppoa oli lääkeaineen imeytymiseen, puoliintumisaikaan ja lääkeaineen poistumiseen liittyvät aiheet, sillä niistä olin kuullut ennenkin. Aion vielä selvittää itselleni tarkemmin alkureitin metaboliaa, sillä siitä haluan tietää vielä enemmän. Samoin terapeuttisesta leveydestä haluan tietää enemmän.



  • APTEEKKIROBOTTI JA LÄÄKKEEN TOIMITUSKETJU

    Kyseisessä poppletissa kerroimme apteekkirobotista yleisesti tietoja. Kirjoitimme hyötyjä, haittoja, millainen on robotti ja nimiä. Apteekkirobottien nimiä oli kyllä hauska lukea: Mega-Fixu, Fixu, Sampo, Rowa ja Roberto ovat nimiä, jotka löysimme. Voi vain kuvitella miltä kuulostaa, kun apteekissa huudellaan Mega-Fixua.

    Prezissä teimme ryhmäni kanssa esityksen insuliinin toimitusketjusta. Insuliinin toimitusketju on laaja, sillä insuliini on kylmässä säilytettävä tuote. Täytyy siis huomioida esimerkiksi kuljetusrekan lämpötilat, jotka eivät saa muuttua! Otimme myös huomioon lääkkeen säilytyksen silloin, kun asiakas on ostanut tuotteen: avaamaton täytyy säilyttää jääkaapissa mutta avattua voidaan pitää huoneenlämmössä.