keskiviikko 25. toukokuuta 2016

TIETOTEKNIIKAN HALLINTA YLEISESTI

KÄYDYT ASIAT:


Olemme käyneet tänä keväänä paljon uusia asioita tietotekniikan hallinnassa. Täältä blogista löytyy muutama postaus tältä keväältä, josta näkee, mitä olemme käyneet läpi. Olemme mm. luoneet omat verkkosivustot, käyneet läpi kymmensormijärjestelmää, kuvien muokkaamista, excelin käyttöä jne. Elikkäs paljon liittyi A-korttiin, jonka saimme suoritettua. Olemme myös päivittäneet Applen tabletteja, joiden käyttöjärjestelmänä on IOS. Tämä oli mielestäni helppoa, sillä minulla on käyttöjärjestelmänä omassa Iphonessani IOS. Myös tekijänoikeudet ovat olleet esillä paljon ja teimmekin ryhmissä esitykset tekijänoikeuksiin liittyvistä asioista.

Verkkosivustojen luominen oli meillä iso projekti, jonka jokainen kuitenkin sai kiitettävästi suoritettua. Omani kanssa minulla tuli hieman ongelmia julkaisun suhteen, mutta onneksi palautus onnistui ja sain kuin sainkin sivustoni takaisin! Minun sivustoni käsitteli maitohappobakteereita ja olen kyllä omasta mielestäni onnistunut sivujen tekemisessä. Juuri sellaiset kuin halusinkin! Itse työstäminen Microsoft Expression Web 4:n kautta oli suht. helppoa, vaikka välillä menikin hieman hermo, kun ulkoasu ei näyttänytkään siltä kuin sen piti näyttää. Mutta onneksi nämäkin asiat saatiin selvitettyä. Tässä kuvankaappaus minun nettisivujeni etusivusta. Pääset myös vierailemaan sivustolleni tästä linkistä.

Meillä oli yksi etätunti, joka onnistui AC-etäopetusohjelman kautta. Tästä olenkin jo kertonut aikaisemmassa postauksessa.

Todella mielenkiintoinen reissu meillä oli tässä toukokuun alussa. Vierailimme nimittäin Koodiviidakossa, mikä sijaitsee keskustassa. Saimme paljon hyödyllistä tietoa nettisivujen koodauksista ja palveluista, joita Koodiviidakko tarjoaa. Vierailu oli positiivinen kokemus, vaikka minulla ei ollut yhtään odotuksia mitä siellä olisikaan voinut olla.

Tässä linkki koodiviidakon Instagram-sivulle, johon he ovat julkaisseet kuvan meidän vierailustamme. Tästä linkistä pääset myös itse vierailemaan Koodiviidakon sivustolla!

Kävimme myös tuon reissun jälkeen syömässä Amarillossa ja tutustumassa apteekkiin. Päivä oli todella kiva! Alla kuva syömästäni annoksesta, nam nam!


Ruokaan liittyen, muttei suorasanaisesti tietotekniikkaan: meillä kävi yksi tunti ruotsalainen kokki pitämässä tunnin, jonka aikana teimme smoothieita ja puhuimme hieman ruotsia! Det var kul! Tuollaiset vierailut on kivoja ja etenkin näin kun tykkään itse ruotsista niin vielä parempi!
Minun vahvuuksiani ovat omasta mielestäni juuri kirjoittaminen, sillä olen nopea kirjoittamaan. Tämä vaikutti kymmensormijärjestelmään, sillä sain sen suoritettua omasta mielestäni todella hyvin! Myös tausta tietokoneiden käytöstä liittyy vahvuuksiini, sillä asiat, joita olemme käyneet läpi ovat olleet minulle jo melko tuttuja ennestään. Tykkään itsekin mm. muokata kuvia, joten kyseiset kuvien muokkaamiseen liittyvät tunnit olivat minulle kuin arkipäiväistä tekemistä.
Osaan myös surffailla netissä turvallisesti ja olla varovainen. Lähdekritiikki sujuu minulta myös hyvin. On tullut huomattua, että kaikkea ei kannata uskoa mitä netissä näkee.

Jos jotain kehitettävää miettii, voisin omasta mielestäni tietää vielä laajemmin kaikista aiheista ja paneutua niihin vielä enemmän.

Asetin itselleni tavoitteita tälle keväälle. Tavoitteitani oli suorittaa kurssi kiitettävästi ja tehdä tehtävät mahdollisimman hyvin. Omasta mielestäni onnistuin tavoitteissani hyvin ja paljon on uutta opeteltua asiaa mielessäni. Meidän ryhmä on todella kiva ja se auttaa positiivisissa mielin opiskeluissa. Kun on ollut ryhmätöitä, on ollut mukava tehdä niitä muiden kanssa ja jakaa omia mielipiteitä.
Ehkä yksi miinus liittyen tähän kevääseen. Nimittäin huono sisäilma. Se on vaikuttanut hieman negatiivisesti opiskeluihini, sillä pääkivun ja huonon olon siivittämänä ei ole ollut kivaa yrittää keskittyä opintoihin, mutta onneksi poissaolojakaan ei ole tullut kovin paljoa.

maanantai 23. toukokuuta 2016

MITÄ OLEN OPPINUT LÄÄKEALASTA VUODEN AIKANA

Moi! Kohta onkin jo ensimmäinen lukuvuosi käyty läpi, ja täytyy sanoa, että aika on mennyt todella nopeasti! Tähän lukuvuoteen on mahtunut kaikenlaista uutta ja ihmeellistä, mikä on hyvä asia, sillä uudet asiat ovat olleet mahtavia! Olemme käyneet lääkealan perusasioita läpi ihan lääkkeestä yleisesti aina varastointiin asti. Olemme myös käyneet tutustumassa esim. lääketukkuun ja apteekkeihin. Nämä ovat olleet kivoja reissuja ja antaneet vielä enemmän tietoa eri lääkealan työpaikoista. Mutta kyllä apteekki on minulle se paikka, jossa haluan töitä tehdä. Se on ollut haaveenani jo ennen tätä lukuvuotta ja se on kasvanut korkeimmaksi tavoitteeksi minulle.

Olen oppinut esimerkiksi seuraavista aiheista paljon uutta: reseptilääkkeet, tietotekniikan hallinta (A-kortti), lääkkeet yleisesti, sytostaatit, vapaankaupan lääkkeet, lääketeknikon työtehtävät, apteekin väki, sairaala-apteekit, lääketukut... Niin paljon olen oppinut, että tästä tulisi niiin pitkä postaus, jos kaikki kirjoittaisin. Mutta ensimmäisenä mieleeni juolahtivat nuo kyseiset asiat.

MITÄ LOGISTIIKAN TYÖTEHTÄVIÄ HALLITSEN/YMMÄRRÄN?

Logistiikan puolella on myös tullut paljon uusia asioita. Täytyy myöntää, ennen logistiikan käymistä en tarkalleen tiennyt mitä odottaa. Kuitenkin jotain varastoon liittyvää ja tottahan se oli. Olemme käyneet läpi lääkkeen elinkaarta aina lääketehtaasta tuotteen tilaamisesta apteekkiin. Olosuhdeseuranta on ollut isossa roolissa! Tämä kuuluu logistiikkaan, sillä lääkkeen kuljetus on tärkeä tehtävä - täytyy huolehtia oikeanlaisesta säilytyksestä ja varmistaa, että lääkkeet pääsevät ehjänä paikalle. Myös lääkkeen vastaanottaminen apteekkiin ja sen jälkeinen työ on käyty läpi. Erilaiset varastonhallinnan seikat, kuten oikeat paikat tuotteille kuuluvat myös tärkeänä osana logistiikkaan. Apteekkirobottiakin olemme tutkineet jopa ihan apteekissa, mikä oli kiva kokemus. Ollessani viikon tetissä Pudasjärven apteekissa olin paljon tekemisissä robotin kanssa, joten robotti oli minulle jo entuudestaan tuttu.

Olemme myös tutustuneet apteekkijärjestelmään Maxx, jolla olemme esimerkiksi tilanneet lääkkeitä ja vaihdelleet hälytysrajaa. Aluksi tuntui hieman oudolta, mutta loppujen lopuksi se on ollut todella helppokäyttöinen.

Logistiikan peruskäsitteet ovat selkeästi mielessäni. Tärkeitä käsitteitä on esimerkiksi FIFO ja FEFO. Lääkkeiden jätehuoltoa on myös käyty läpi. Tästä aiheesta meillä olikin etätunti, jolloin jokainen esitti ryhmänsä kanssa jonkun apteekin lääkejätteeseen liittyvän asian netissä. Tunti oli pienistä mutkista huolimatta onnistunut ja kivaa vaihtelua!

Otin itselleni tavoitteen ennen kurssin alkua suorittaa tämä kurssi kiitettävästi ja oppia paljon uutta, joita voin hyödyntää syksyllä työssäoppimisessa. Ja täytyy myöntää, että omasta mielestäni onnistuin. Vaikka logistiikka käsittääkin niin montaa eri asiaa mutta samalla niin samankaltaisia, oli oppiminen helppoa. Tulen varmasti hyötymään tällä kurssilla käydyistä asioista ollessani työssäoppimassa. En ollut ennen tiennyt edes sanasta loggeri, mutta nyt tiedän.

Hyvää maanantaita! Vielä kuusi aamua ennen lomaa! :-)

torstai 19. toukokuuta 2016

LÄÄKEJÄTTEEN KÄSITTELYN KEHITTÄMISTÄ

Taas vaihteeksi pohdintatehtävää tänne bloginkin puolelle.

Miten kehittäisin lääkejätteen käsittelyä apteekin näkökulmasta ?


"Avoapteekeista 33 prosentilla (n=211) ja sairaala-apteekeista 20 prosentilla (n=10) ei ole lainkaan toimintaohjetta asiakkaille lääkejätteiden palauttamisesta."

- Kehittäisin lääkejätteen käsittelyä kehittämällä toimintaohjeen asiakkaille. Tämä toimintaohje helpottaisi lääkejätteiden palauttamisessa, jolloin asiakkaat toisivat enemmän lääkkeitään apteekkiin. Kehittäisin myös lajittelukampanjoita, jolloin asiakkaiden mielenkiinto heräisi.


Kehittäisin myös yleistä yhteistyötä lääkkeiden kuljetusfirmojen kanssa, jolloin vältettäisiin riskejä lääkkeen kuljetuksen epäonnistumisessa.

Tässä muutama linkki apteekkien lääkejätteen lajittelusta:
Hävitä lääkejätteet oikeinYliopiston apteekin lääkejätteiden palautus
Jämsänkosken apteekin lääkejätteiden palautus

Lainatut tekstit on otettu Hämeen ammattikorkeakoulun opinnäytetyöstä. Tekijä on Sini Syrjälä.